Weihenstephan Framsidan

STADENS TRE KULLAR

Världens äldsta bryggeri ligger i Freising ca fyra mil norr om München. Freising är en av de äldsta städerna i Bayern och fick redan år 966 tillstånd att hålla marknad och prägla egna mynt. Staden breder ut sig över tre kullar.

LEHRBERG (lära), som kallas så för sina skolor.
WEHRBERG (jmf Wehrmacht = försvarsmakten) för sina militärbarracker och sist
NÄHRBERG (näring) där Weihenstephan ligger.

Weihenstephan är säte för fakulteterna för livsmedelsteknik, mjölkvetenskap och bryggväsen. vid Münchens Tekniska Universitet. Det betyder att större delen av Tysklands bryggmästare utbidas här. Därför finns det här brygghus från 10 liter till tusentals liter.

 

EN LÅNG HISTORIA

Redan i mitten av sjuhundratalet bryggdes det öl i Freisingtrakten. Enligt gamla skrifter hade Den helige Korbinian redan 725 grundat en humleträdgård till sitt brygghus.

Benedictinmunkarna på klostret i Weihenstephan gjorde också öl. Men det var först år 1040 som Abbott Arnold fick rätt att brygga och utskänka öl på det av Biskop Egilbert grundade klostret i Weihenstephan.

Det höll på att bli en kortlivad historia för redan 1144 blev det bråk med köpmännen i Freising. Abbotten gick då till Biskop Otto I och bad om hjälp. Biskopen som även var landshövding för Weihenstephan-Vötting ordnade ett permanent tillstånd 1146, som gäller fortfarande.

   

TRE SORTERS ÖL

På 1500-talet när munkarna drev klostret så bryggdes i regel endast tre sorters öl:

LÄTTÖL för pilgrimmer, tiggare och soldater.
KRAFTÖL för munkbröderna och hantverkarna.
LYXÖL för abbotten, prelaterna och borgare från byn

1803 blev klostret sekulariserat och alla gods, allt kapital och alla rättigheter övergick till staten.
I samband med det övertog Max Schönleuter ledningen av bryggeriet. Under de tjugofem åren fram till sin död byggde han upp och investerade i bryggeriet i sådan utsträckning att Weihenstephan vid branden 1844 var en av Bayerns finaste bryggeri.

Under århundrandena har klostret brunnit ner några gånger, men brygghuset har alltid byggts upp på samma ställe. Den senaste branden inträffade 1844. Klostret byggdes då upp i sk. Maximiliansstil och det är så klostret ser ut än idag.

   

BRYGGERIET IDAG

1982 fick Weihenstephan sitt nya helautomatiska bryggverk. I brygghuset kan samtidigt sex satser om totalt 1800 hl inbryggas. För varje sats går det åt ca 5000 kg malt.
Humlen kommer huvudsakligen från Hallertau, Hersbruck och Jura. Efter bryggningen kyles och pumpas vörten till jäskällarna. Efter jäsning pumpas ölet till lagerkällen som ligger 15 meter under Klosterträdgården. Där finns ständigt över 2 millioner liter öl.
Från lagringen går ölet genom filtreringen där äggvita och resterande jäst avlägsnas. Slutligen tappas ölet på flaska eller fat.
Weihenstephans 106 medarbetare producerar årligen ca 200 00 hl öl och är därmed ett av de största bryggerierna i Bayern. Och dessutom äldst i världen...

   

WEIHENSTEPHAN I SVERIGE

Av bryggeriets nio öl finns endast ett, Hefe Weissbier (1526) på Systemet.
Restauranger kan dock specialbeställa följande märken:
Hefe Weissbier Dunkel, Kristall Weizenbier,Leicht, Edelpils och Export Dunkel.

Agent i Sverige är
Krönleins Bryggeri.

   
Björn Bergqvist 1999


Åter till föregående sida